Son yıllarda ‘fibromiyalji’ hastalığı yaygınlaşmaya başladı. İskelet sistemini bütün olarak etkileyen fibromiyalji ağrıları hayatı çekilmez kılıyor. Peki, bu ağrıları hafifleten bir beslenme planı var mı? Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
Yediğiniz yiyeceklerin nasıl hissettiğiniz üzerinde büyük etkisi olabilir ve bu özellikle hastalıkları yönetme konusunda ön plandadır. Örneğin, kalp açısından sağlıklı pek çok diyet veya tip 2 diyabeti yönetmek için en iyi gıdalara yönelik kılavuzlar vardır.
Peki, fibromiyaljisi olan bir kişi için iyi beslenme planı var mıdır? Fibromiyalji hastaları ne yemeli? Nasıl bir diyet uygulamalı? Sorularına yanıt arayan kişiler aynı zamanda, fibromiyalji hastaları ne yememeli, nelerden kaçınmalı? Sorularının yanıtını da merak etmektedir. İşte, fibromiyalji ağrılarından muzdarip olanlar için 10 etkili beslenme önerisi!
Fibromiyalji Hastaları Nasıl Beslenmeli?
1. İlave Glutamat İçeren Gıdalardan Kaçının
Glutamat lezzet arttırıcı olarak gıdalara eklenir. Yaygın olarak glutamat içeren yiyecekler arasında konserve çorbalar ve sebzeler, bazı cips türleri veya benzeri çıtır atıştırmalıklar ve işlenmiş etler bulunur.
2. İşlenmiş Gıdalar Yerine Tam Gıdaları Tercih Edin
Örneğin, pastane mamullerini tam tahıllı ekmek veya ev yapımı sağlıklı çöreklerle değiştirebilirsiniz.
3. Akdeniz Diyetine Geçin
Zeytinyağı, balık, omega-3, kuruyemiş, yeşillikler, sebze ve meyve ağırlıklı Akdeniz tipi diyeti fibromiyalji ağrılarını hafifletecektir.
4. Kurutulmuş Etlerden Kaçının
Bu ürünler ağrıların şiddetini artırmaktadır.
5. D Vitamini Alın
Soğuk su balıkları, portakal suyu, süt, karaciğer eti gibi D vitamini yoğunluklu gıdaları tercih edin.
6. Magnezyum Alın
‘Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?’ diyorsanız magnezyum takviyesine başlayabilir ve magnezyum içeren koyu, yeşil yapraklı sebzeleri kuruyemiş ile tohumları diyetinize dahil edebilirsiniz.
7. Omega-3
Balık, keten tohumu, chia tohumu gibi Omega-3 yağlarını içeren tüm besinler faydalı olacaktır.
8. Yemeklerinize İyi Antioksidan Kaynakları Ekleyin
Tabağınıza kırmızı, yeşil, turuncu, sarı ve mor tonlara sahip öğelerin tüketimini artırmaya odaklanın. Meyve ve sebzeye önem verin.
9. Paketlenmiş Gıdaların Etiketlerini Okuyun
Glutamat içeren paketlenmiş ürünlerden kaçının.
10. Yapay Tatlandırıcılardan Kaçının ve Şekeri Sınırlandırın
Fibromiyalji hastaları aspartam, asesülfam-K, sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcılardan uzak durmalıdır. Sofra şekerini sınırlı kullanmak ve tatlandırmak için bal kullanmak idealidir.